Mer realfag – flere ingeniører

30/09/2010 at 12:46 Legg igjen en kommentar

 

Adm.dir. Geir Dølvik i Manpower Professional Engineering

Adm.dir. Geir Dølvik, Manpower Professional Engineering

I begynnelsen av september var forskningsminister Tora Aasland ute i media og varslet at Regjeringen vil opprette flere studieplasser i lærerutdanningen i forbindelse med statsbudsjettet. I tillegg varslet hun at Regjeringen vil utdanne flere jurister. Vel og bra – så lenge det ikke innføres hvileskjær innen realfag og ingeniørfagene?

Det er gledelig at den første lekkasjen fra statsbudsjettet handler om høyere utdanning, og lærere har landet definitivt behov for. Ikke minst har skoleverket et skrikende behov for realfagslærere som kan gi matteundervisning med god kvalitet til hele den oppvoksende slekt, men som også kan motivere flere elever til å velge realfag og ingeniørutdanning når man skal ta utdanningsvalg. Det trengs, når vi vet at 6 av 10 universitetsstudenter oppgir å få angst av matte. Vi håper at den varslede økningen i antall lærerstudenter innebærer en bevisst satsing for å få flere motiverte realfagslærere.

Manpower følger ungdommens interesse for ingeniørfaget gjennom søkertallene for høyere utdanning. I 2005 var det snaut 12.500 søkere med real- eller ingeniørfag som førstevalg, mens det for dette studieåret var 15.500. Det er en oppgang på nesten 25 prosent. Men antall studieplasser har bare gått opp med 7 prosent, fra 8.729 til 9.338. Den økte realfagsinteressen må følges opp av økt studietilbud – samtidig som vi greier å holde på de studentene som først er i gang med ingeniørstudiene. I dag er frafallet fra disse studiene store.

Vi i Manpower sitter tett på utviklingen i arbeidsmarkedet og merker tidlig når arbeidslivet spør etter mer og mindre av ulike typer arbeidskraft. Gjennom finanskrisen har det vært en midlertidig ”dupp” i etterspørselen etter ingeniører i næringslivet. Alt tyder på at det er fart i arbeidsmarkedet for ingeniører igjen, og vi får et formidabelt behov for påfyll av ingeniører og realfagskompetanse i årene som kommer.

Norge som en ledende energinasjon bygger en stor del av velferden vår på ingeniørkraft sammen med de ressursene som naturen gir oss. Vi må vise ungdommen at fremtidens yrker ligger i kunnskap, teknologi og innovasjon. Norge skal være en energinasjon også etter oljen. Da trenger vi teknologer og innovatører som kan bringe Norge inn i den grønne energialderen. 

I februar vedtok Regjeringen en strategi for å få flere til å velge realfag og for å få opp interessen ytterligere for realfagene. Statsbudsjettet legges frem tirsdag 5. oktober. Det er da Regjeringen skal vise om den har bestått første eksamen etter strategien ble innført. Jeg håper det blir grunnlag for gode karakterer.

Reklamer

Entry filed under: Debatt.

Mener du noe om arbeidslivet ? Ikke bemannet for fremtiden

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggere like this: