Prisen for to karrierer

08/03/2010 at 11:19 1 kommentar

Tidsklemme og dobbeltarbeidende mødre. Diskusjonen er ikke ny, men så er utfordringene heller ikke løst og nå er det 8. mars igjen… Derfor en ny visitt i problemstillingene med to innspill fra vårt naboland i sør – der ting ikke alltid er dejligere enn her på bjerget. Den danske avisen Politiken brakte for kort tid siden en artikkel med en klar advarsel til likestilte mødre i ekteskap med to toppjobber i samme hus. For et par uker siden hadde Berlingske Tidende en artikkel med et løsningsforslag til samme problem.

Artikkelen i Politiken dreier seg i korthet om følgende: Danske kvinner oppgir i stigende grad at de føler seg stresset, mens andelen menn som oppgir det samme har holdt seg stabil. Det er særlig blant de høyt utdannede kvinner at stressnivået stiger: Som her i landet ønsker de seg ”alt”: Ansvarsfull og krevende jobb, et rent og ryddig hjem, flere barn og en mann som også gjør karriere. Dilemmaet er kjent: Den krevende jobben burde tilsi avslapning og adspredelse på fritiden – som tidligere tiders menn som trakk seg inn i biblioteket etter middag dersom de i det hele tatt kom hjem. Men i stedet skal kvinnen både stelle hjemmet og ungene i tillegg til karrieren.

Videre står det at dette kan gå på helsen løs: Når kvinnen passerer 50 år faller kroppens evne til å takle stress betydelig sammenlignet med tidligere i livet. Den første generasjon av reelt likestilte karrierekvinner er nå i ferd med å nærme seg de 50. Derfor varskuet: Hjerteinfarkt er en dyr pris for et vellykket liv fra 30-50 år.

I Berlingske Tidende forteller den 41 år gamle firebarnsmoren Eva Berneke, som 60 timer i uken sitter i konsernledelsen i teleselskapet TDC, og som har en mann som jobber like mye, om hvordan hennes familie har løst tidsklemma:

”Det handler om at slippe en del af kontrollen og sørge for at få hjælp til det praktiske. Jeg tjekker ikke børnenes tøj om morgenen, om de har økologisk leverpostej på madpakken, og jeg kommer kun én gang om måneden i vuggestuen. ”

”Jeg har gjort op med det traditionelle billede af, hvad der er en god mor, og jeg har ikke have dårlig samvittighed – jeg vil ikke have dårlig samvittighed. Vi har en au-pair og en hjælper, der henter drengene i skole, læser lektier med dem og tager dem til fodbold.”

Berneke utfordrer manges oppfatninger av hvordan familielivet skal organiseres. Vi har ingen utstrakt kultur for å få hjelp i hjemmet, sannsynligvis fordi vi verken har hatt råd til eller behov for det. Kanskje er vi ukomfortable med at fremmede skal gå få tilgang til hjemmet når vi ikke er hjemme. Kanskje ønsker vi ikke at penger tjent på jobb skal renne ut i hjemmehjelp. Kanskje ønsker vi å klare alt selv.

Jeg berømmer Berneke for det motet som kreves for å velge som hun gjør – i møte med både venner, naboer og familie. Samtidig tror jeg mange av oss vil være ukomfortable med å la andre mennesker overta det som vi normalt kaller kvalitetstid sammen med barna våre. Berneke utfordrer oss til å tenke gjennom hvor skillet for kvalitetstid går, hva som egentlig er ”hellig” i familielivet. Mens jeg tenker over hennes innspill i dag 8. mars, bruker jeg mulighetene som en fleksibel arbeidsdag og moderne teknologi åpner for meg. Og med Politiken-artikkelen i bakhodet er det enkelt å innrømme at vår familie har hjelp til hjemmet – nå med min egen helse som fornyet begrunnelse.

Solveig Finboe,
Regionssjef Manpower

Reklamer

Entry filed under: Ukategorisert.

Treg likestilling i næringslivet Sen brems i olje og gass

1 kommentar Add your own

  • 1. Marianne K. Ellefsen  |  20/04/2010, kl. 11:14

    Har vi rett til å få alt vi ønsker oss? Om man ikke har tid til noe oppfølging av barna – bør man da ha barn? I tidsklemmedebatten er det ofte kvinnene som kommer i skvisen fordi de skal klare både en krevende jobb, et pent hjem, barn og en spennende fritid. Er man heldig og er to sammen så kan man dele på ansvaret på en måte som gagner alle i familien. Hva med å vurdere hele livssituasjonen og legge opp løpet deretter. Døgnet har bare 24 timer og vi kan selv velge hva vi fyller tiden med. Hva du må er til slutt ditt eget valg.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d bloggere like this: